HACCP

System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) to system zarządzania bezpieczeństwem żywności polegający na:

  • analizie potencjalnych zagrożeń: mikrobiologicznych, chemicznych i fizycznych,
  • identyfikacji krytycznych punktów kontroli (CCP),
  • eliminowaniu lub minimalizowaniu zagrożeń w całym łańcuchu produkcyjnym.

Początki systemu sięgają lat 60-tych XX wieku, kiedy NASA opracowała go dla bezpieczeństwa żywności astronautów. W Polsce, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. „o bezpieczeństwie żywności i żywienia”, HACCP jest obowiązkowy dla wszystkich podmiotów mających kontakt z żywnością: zakładów produkcyjnych, restauracji, barów, sklepów, magazynów i transportu żywności.

Korzyści z wdrożenia systemu HACCP:

  • spełnienie wymogów prawnych,
  • zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego produktów,
  • poprawa jakości i organizacji pracy,
  • wzrost zaufania klientów,
  • redukcja kosztów związanych z produktami niebezpiecznymi.

Nasza oferta wdrożeniowa:

  • przeprowadzanie Audytu Zerowego i analizy potrzeb,
  • opracowanie kompletnej dokumentacji: Księga HACCP, GMP/GHP, procedury i instrukcje,
  • pomoc doświadczonych konsultantów,
  • szkolenia pracowników i kadry kierowniczej,
  • dostosowanie czasu pracy do potrzeb Klienta.

Zapewniamy szybkie i sprawne wdrożenie systemu HACCP w Twojej firmie.

Warto wiedzieć
Odsetki

Odsetki ustawowe stanowią najpowszechniejszą formę odszkodowania za zwłokę w spełnieniu świadczeń pieniężnych...

Czytaj więcej